Stoiljković jedini adut

Sutra počinje Evropsko prvenstvo na divljim vodama u disciplini slalom. Srbiju predstavlja Dušan Stoiljković, član niškog Gusara. Naš takmičar na stazu izlazi u disciplini kajak jednoseda, u čijoj konkurenciji će biti 80 slalomaša iz 30 država. Ambicije našeg reprezentativca su srazmerne razvijenosti ove discipline u našoj zemlji, i uslovima za trening.

Očekujem da odveslam trku koncentrisano i jako, i ako to budem realizovao mogu da se nadam plasmanu u polufinalu. Ova disciplina je veoma specifična, nema mesta za greške i svaka se skupo plaća“ kaže Stoiljković koji sutra izlazi na stazu u kvalifikacijama. „Pripreme za ovu sezonu počele su u novembru prošle godine, realizovao sam ih u Nišu i u Skoplju, dok sam formu tempirao isključivo za ovu trku.“

Da bi ispunio zacrtani plan, Stoiljković treba da bude u gornjoj polovini generalnog plasmana.

„Najboljih 30 iz kvalifikacija ide u polufinale, zatim ko prođe polufinale i plasira se u prvih deset, velsa finale. Takmičenje se sastoji od dve vožnje na stazi sa nepoznatom kombinacijom kapija koje se nameštaju dan pre takmičenja, i nemamo pravo da je probamo. Od dva izveslana starta, bolji se vrednuje za rezultat i plasman. Staza u Liptovskom Mikulašu je jedna od tehnički najzahtevnijih staza u svetu i na njoj su održavana svetska i evropska prvenstva, kao i svetski kupovi godinama unazad.“

Dušan Stoiljković je u Slovačku stigao ranije i imao je priliku da se priprema sa reprezentativcima Makedonije. Nedavno mu se pridužio selektor Milan Đorđević.

Evropsko prvenstvo u slovačkoj je i kvalifikaciono za Igre u Riju. Ipak, naš takmičar neće biti u konkurenciji za olimpijsku normu jer naša zemlja nije imala predstavnika na Svetskom prvenstvu u Londonu prošle godine.