Zlato, srebro i bronza

Tri medalje drugog takmičarskog dana EŠ u Plovdivu za juniore i seniore do 23 godine učinak je kajakaškog podmlatka.

Marija Dostanić najuspešnija je srpska kajakašica sa dva odličja,zlatom I srebrom u juniorskoj konkurenciji.

Najsjaniju medalju u Plovdivu prvog finalnog dana osvojio je juniorski dvosed u sastavu Marija Dostanić, Biljana Relić. Sremskomtirovačko-pančevačka kombinacija je do najvišeg mesta na pobedničkom postolju doša u trci na 500m u olimpijskoj disciplini, preveslavši stazu za 1 minut 41 sekundu 640 stotinki ostavivši iza sebe za više od dve sekunde drugoplasiranu posadu Poljske i trećeplasiranu posadu Madjarske.

Marija Dostanić je u trci jednoseda na 500m, u olimpijskoj disciplini nadmašila prošlogodišnji uspeh kada je bila trećeplasirana u istoj disciplini i popela se stepnicu više na pobedničkom postolju osvojiviši srebro. Marija Dostanić je do drugog mesta i srebrnog odličja došla preveslavši deonicu od 500m za 2 minuta 4 sekunde i 52 stotinke. Prvo mesto u trci pripalo je Ruskinji Anoškinoj, dok je trećeplasirana bila Italijanka Marigo.

Junior Bojan Zdelar, član sremskomitrovačkog Vala osvojio je bronzanu medalju u jednosedu na 500m. Zdelar je deonicu od 500m preveslao za 1 minut 47 sekundi 980 stotinki zaostavši za pobednikom trke vršnjakom iz Belorusije Danjenkom za 2 sekunde 312 stotinki. Drugoplasirani u trci bio je Italijan Burgo (1:47,524).

Najbolja kanuistkinja Srbije u juniorskoj kategoriji Nikolina Mijušković osvojila je četvrto mesto u kanu jednokleku na 500m.

U konkurenciji seniora do 23. godine Srbija je u A finalima imala prestavnike u tri discipline. Posada četverca u sastavu Simo Boltić, Stefan Vekić, Dragan Hančovski i Marko Dragosavljević zauzela je 4. mesto u A finalu discipline k-4 500m. Kombinacija u dvosedu Boltić, Vekić bila je 4-ta u disciplini k-2 500m, dok je kanuista Strahinja Mladežić bio devetoplasirani u disciplini c-1 500m.