Aktuelni svetski prvaci i olimpijski vicešampioni Marko Tomićević i Milenko Zorić, izabrani su od strane Olimpijskog komiteta Srbije za najuspešnije sportiste naše zemlje u 2017. godini. Na svečanosti proglašenja najuspešnijih sportista i trenera Srbije, koja je održana danas u Domu narodne skupštine Srbije, naši istaknuti kajakaši osvojili su tako prestižno priznanje u najužoj konkurenciji od 15 elitnih takmičara. Specijalno priznanje OKS, namenjeno trenerima, za izuzetne rezultate svetskih šampiona, u konkurenciji od 20 stručnjaka, osvojio je Uroš Pavlović. U okviru izbora za najbolje sportiste bio je nominovan još i kajakaš Marko Dragosavljević, dok su u konkurenciji za najbolje mlade sportiste nominovani bili: kanuistkinja Nikolina Mijušković, kajakašice Biljana Relić i Marija Dostanić i kajakaš Bojan Zdelar. 

Marko Tomićević i Milenko Zorić vratili su se sa visinskih priprema u Belmekenu (Bugarska) dva dana ranije, kako bi prisustvovali proglašenju laureata. 

– Slagao bih vas kada bih rekao da smo bili sigurni da smo spremni za zlato – osvrnuo se Marko Tomićević na Svetsko prvenstvo u Račicama u Češkoj, gde je naš dvosed osvojio zlatno odličje. – Nismo bili sigurni u to, zato što poslednji treninzi nisu išli tako dobro. Ipak, otišli smo neopterećeni, znali smo šta imamo iza sebe i kakve smo trke izveslali. 

U razgovoru za portal Kajakaškog saveza Srbije, neposredno posle manifestacije, mladi Bečejac istakao je značaj timskog rada i kontinuiranog truda, kao i snažne podrške koju on i Milenko Zorić godinama dobijaju, a rekao je i šta za njega predstavlja izbor za najuspešnijeg sportistu Srbije.

– Veoma sam ponosan na Batu (Milenko Zorić) i sebe, što smo stigli do ovakvog priznanja. Za mene je ono jedno od najlepših dostignuća u dosadašnjoj karijeri. Nisam nikada ni razmišljao o tome, ali sada kada smo izglasani za najbolje sportiste Srbije, zaista osećam da je velika čast i privilegija biti na našem mestu. To ipak nije samo naš uspeh, mnogi ljudi imaju udela u njemu, počevši od naših porodica i trenera, koji su nas stvarali od prvih zaveslaja. Uvek nam je pružana podrška i od strane ostalih članova našeg nacionalnog tima, Kajakaškog saveza, Olimpijskog komiteta Srbije, kao i Ministarstva omladine i sporta. Sve u svemu, mnogo toga je moralo da se složi kako bismo mi danas bili tu gde jesmo. Ostaje nam samo da uživamo u ovom trenutku, jer smo radili mnogo da stignemo do ovde. U budućnosti ćemo nastaviti da radimo kao i do sada, po mogućstvu još ozbiljnije i posvećenije – najavio je Tomićević.

Ništa manje uzbuđen nije bio ni Milenko Zorić, koji je objasnio kako u toku same trke funkcioniše komunikacija sa partnerom iz dvoseda.

Marko i ja smo već dugo zajedno u dvosedu, tako da već imamo našu uvežbanu taktiku. U toku trke ne stižemo da pričamo, trudimo se da izveslamo što brže, i naravno, kada prođemo kroz cilj, sledi priča i čestitanje. Velika mi je čast što smo Marko i ja proglašeni od strane OKS za najbolje sportiste Srbije, iako znamo da je konkurencija bila izuzetno jaka. Ovo priznanje biće nam velika motivacija za narednu sezonu, ali će nas i obavezati da nastavimo sa dobrim rezultatima – zaključio je Zorić.

   

Podsećamo, Tomićević i Zorić osvojili su ove godine zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Račicama u Češkoj, u disciplini kajak dvosed na 1.000 metara. Uspeh na najprestižnijem takmičenju najavili su srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Plovdivu, a prethodne godine osvojili su i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. To je ujedno bila i prva olimpijska medalja za kajakaški sport u Srbiji posle 32 godine.

Laureati na ovogodišnjem izboru proglašeni su u sledećim kategorijama: najuspešnija sportistkinja, najuspešniji sportista, najuspešnija ženska ekipa, najuspešnija muška ekipa, najuspešniji mladi sportista i najuspešniji trener. Osim navedenih kategorija, od ove godine uvedeno je novo priznanje pod nazivom ”Olimpijsko srce” koje se dodeljuje za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju Olimpijskog pokreta i sporta.