Više desetina aktuelnih i budućih kajakaških trenera prisustvovalo je danas stručnom seminaru pod nazivom „Primena odobrenih dodataka ishrani u sportu kao prevencija sportskih povreda“, koji je održan u hotelu „Šumadija“ na Banovom brdu. Eminentni stručnjaci u oblasti sportske medicine i farmacije govorili su o opravdanosti i neophodnosti suplementacije u vrhunskom sportu, kao i o najčešćim zdravstvenim problemima sa kojima se takmičari mogu suočiti.

Tokom prvog bloka predavanja, dr Marija Anđelković iz Antidoping agencije Republike Srbije govorila je o aktuelnim trendovima u borbi protiv dopinga, kao i o primeni multivitamina i multiminerala u suplementaciji. U nastavku, mr ph. Dragana Kovačević iz farmaceutske kompanije Pharma Maac, predočila je trenerima pozitivne efekte suplementacije nutrijentima na zdravlje sportista, imajući u vidu specifične potrebe regeneracije organizma i jačanja imuniteta.

Poslednji se prisutnima obratio dr Milan Babić, hirurg u KBC Bežanijska kosa, koji je istakao značaj zaštite sportista na vrhunskom nivou, a naročito u veslačkim sportovima u kojima trenažni i takmičarski ciklusi traju tokom cele godine. Dr Babić izdvojio je ulogu suplemenata i neophodnost njihove upotrebe, radi regeneracije i oporavka posle izuzetnih napora kojima se sportisti izlažu.

Na kraju stručnog seminara, trenerima su uručeni sertifikati, a prisustvo je bodovano za potrebe obnavljanja trenerske licence.