Srpski reprezentativac u parakajaku, Strahinja Bukvić, kajakom je počeo da se bavi, kako kaže slučajno. Pre saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio obe noge, igrao je aktivno fudbal i nedostajala mu je fizička aktivnost. Tada je u medijima video priču o tadašnjem reprezentativcu u parakajaku, Arsenu Arsenoviću.

Preko društvenih mreža sam se upoznao sa kajakaškim reprezentativcem Arsenom Arsenovićem koji mi je predložio da dođem u kajakaški klub „Vojvodina“ da mi pokaže sport koji trenira. Probao sam, dopalo mi se i sada se i ja bavim kajakom – objasnio je Strahinja.

Ono što ga je najviše privuklo kajaku jeste to što se većim delom sezone trenira na vodi.

Sve u vezi sa kajakom mi se dopada. Najviše to što je na vodi i na otvorenom. Prijaju mi i fizički teški treninzi – naglašava Strahinja.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Ove sezone Strahinja se takmičio na Svetskom kupu u Segedinu. Nastupio je u kategoriji KL3 u kojoj je u finalu na 200 metara zauzeo šesto, dok je u finalu na 500 metara zauzeo 4. mesto.

Bio sam siguran u sebe pre početka takmičenja u Segedinu i za mene je to odličan rezultat. Zadovoljan sam kako sam izveslao obe trke. Naravno da uvek može bolje, ali s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ceo svet, pa samim tim i kajak, nemam razloga da budem nezadovoljan. Siguran sam da će dodatnim radom i treningom doći i bolji rezultati – kaže naš parakajakaš.

Instagram.com/bukvic.strahinja

Kajak i kanu su među retkim sportovima u kojima se takmičenja u kajaku i parakajaku održavaju istovremeno. Osim toga, Strahinja trenira zajedno sa našim ostalim reprezentativcima.

Kao i svaki sport i kajak je veoma zahtevan. Da bi postigao neki rezultat moraš u potpunosti da se posvetiš tom sportu. Činjenica da treniram sa ostatkom naše reprezentacije mi u tome dosta pomaže. Posebno što se u našem timu nalazi veliki broj iskusnih takmičara koji su prekaljeni šampioni. Njihovi saveti mi mnogo znače – rekao je Strahinja.

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Pripreme za predstojeću sezonu su uveliko počele. Iako ima nešto drugačiji plan rada, Strashinjine pripreme su veoma slične pripremama ostatka nacionalnog tima.

Počinjemo prvo na vodi sa dugim deonicama kako bismo izveslali što više kilometara dok nam još vremenski uslovi to dozvoljavaju. Osim toga paralelno radimo i u teretani. Volim da radim sve vežbe u teretani, ali ako bih morao jednu da izdvojim, onda mogu da kažem da mi je benč omiljena vežba, jer se to najviše vidi – kaže kroz smeh Strahinja.

Instagram.com/bukvic.strahinja

Naredne sezone Strahinju očekuju nastupi na prvenstvima Evrope i sveta. Međutim, pre toga, na Svetskom kupu u Segedinu, imaće šansu da se bori za mesto na Paraolimpjskim igrama.

Glavni cilj za sledeću sezone jeste da se kvalifikujem za Paralimpijske igre u Tokiju. Razgovarao sam sa našim reprezentativcima koji su već učestvovali na Olimpijskim igrama i prema onome što su mi rekli to je odlično iskustvo. Nadam se da ću uspeti da obezbedim mesto u Tokiju i da ću i ja doživeti tu atmosferu – naglasio je Strahinja.

Šansu da obezbedi mesto na Paralimpijskim igrama naredne godine, Strahinja će imati na Svetskom kupu u Segedinu sredinom maja 2021. godine.