Kajakaški reprezentativci privode kraju četvrtu nedelju veslačkih priprema u Turskoj. Sprinterski deo našeg tima, u prvom delu priprema radio je po istom programu kao i ostatak ekipe. Kako bi se što pre vratio osećaj za tehniku na vodi posle zimske pauze u samom veslanju. Zadovoljni prvim delom priprema, sprinteri su počeli sa treninzima koji su specifični za tehniku i snagu potrebnu za najkraću deonicu u kajaku: 200 metara.

 

 

Dvostruki evropski šampion u jednosedu na 200 metara, Marko Dragosavljević ističe da u pripremnom periodu ima dva treninga na vodi:

 

Pre podne je uglavnom jači trening i radi se više na izdržljivosti i snazi i na njemu se daleko više potrošimo. Posle podne, kako mi kažemo, više radimo na ’nameštanju’ na vodi, da bismo ojačali taj osećaj i imali kontinuitet rada. Drugi trening je kraći jer je oko sat vremena, dok ujutro provedemo i sat ipo do dva na vodi. Posle toga ili radimo u teretani ili idemo na trčanje, ali sada već mnogo manje radimo u teretani“, objašnjava Dragosavljević.

 

 

Evropski i svetski šampion u dvosedu na 200 metara, Nebojša Grujić, naglašava da velike deonice koje su sastavni deo prvog dela priprema baš i ne odgovaraju sprinterima:

Odlično smo odradili bazični deo priprema kada smo bili u Sloveniji pa smo došli spremni u Tursku i pripremljeni na velike deonice u početku. Sa druge strane, taj pojačani tempo nam je pomogao jer smo se daleko lakše doveli u formu za nastavak rada na onome što je specifično za sprintere i zahvaljujući tome ćemo daleko lakše podneti ono što je pred nama“, zadovoljan je Grujić.

 

 

Najvažnije takmičenje u 2019. godini svakako je Svetsko prvenstvo u Segedinu, s obzirom da je to, praktično, jedino takmičenje na kojem kajakaši mogu da izbore norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Ono što dodatno otežava same kvalifikacije, jeste i činjenica da se šampionat sveta održava na kraju sezone. Grujićev partner iz čamca, Marko Novaković, naglašava da bi voleo da je takmičenje ranije, ali da to ne menja ništa u pripremama za dugačku sezonu.

 

 

Sa neke strane bi bilo bolje da je što ranije, pa da završimo sa tim, ali ne razmišljam u tom kontekstu jer ćemo biti spremni za izazov u svakom slučaju“, zaključuje Novaković.

Pred našim reprezentativcima je predolimpijska sezona za koju mnogi sportisti kažu da je daleko teža nego godina u kojoj se održavaju Olimpijske igre. Grujić naglašava da je naredna sezona jednako teška i fizički i na psihološkom planu.

Moramo da se pripremimo za Prvenstvo sveta na najbolji mogući način. Ovako teški treninzi nam pomažu da lakše izguramo sve kroz sezonu i mislim kad dođe Prvenstvo sveta da će cela ekipa biti spremna da se izbori sa svim trkama“, uveren je Novaković.

 

Činjenica da je sezona dugačka ne obeshrabruje Dragosavljevića, koji veliki broj takmičenja u 2019. godini posmatra kao izazov:

Moj cilj je da u jednosedu na 200 metara potvrdim svoje dosadašnje rezultate. Evropske igre održavaju se ove godine u Minsku u Belorusiji i voleo bih da budem u reprezentaciji kada se bude putovalo u Minsk i ako bude sreće da na Svetskom prvenstvu veslam u dve discipline i izborim olimpijske norme u obe. Mislim da je to negde realno očekivanje“, optimističan je Dragosavljević.

 

Pred nama je dugačka sezona u kojoj naše najbolje kajakaše očekuje učešće na dva Svetska kupa (Poznanj, 23 – 26. maj, Duisburg 30. maj – 02. jun) na samom početku sezone, posle čega slede Evropske igre koje se ove godine održavaju u glavnom gradu Belorusije (21 – 30. jun). Glavni cilj sezone pred nama, svakako je Svetsko prvenstvo u Segedinu (21 – 25. avgust) na kojem se izbaraju norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.