Posle posada na 1.000 i na 200 metara, i treći muški dvosed Srbije se domogao medalje na Svetskom prvenstvu u Montemor Ovelju. Stefan Vekić i Vladimir To-rubarov okitili su se srebrnim odličjem u sjajnoj finalnoj trci dvoseda na 500 metara.
Kroz cilj su prošli u vremenu 1:30.953 iza Kuzahmetova i Blincova iz Rusije (1:30.666). Bronza je pripala Litvancima Nekriosiusu i Olijniku (1:31.449).
Za ovu srpsku posadu Svetsko prvenstvo je bilo debitantsko takmičenje. Vekić i Torubarov su veslali zajedno ali u četvercu.
– Najveći uspeh u karijeri, ovo mi je prva medalja na seniorskim svetskim prvenstvima. Sve je išlo kako treba, od priprema pa do finalne trke. Imali smo super osećaj u čamcu, a ova medalja je potvrda toga. U finalu smo dobro startovali, držali ritam i bili u vođstvu. Rusi su na za malo pretekli u finišu. Srebro posvećujem sebi, odnsno uloženom trudu i dobrom radu. Za to su, naravno, zaslužne i kolege iz reprezentacije, treneri, selektor i savez – rekao je Vekić.
Vladimir Torubarov je dodao:
– Maksimalno smo bili fokusirani na ovu disciplinu, već na pripremama videli da može da donese rezultat. Iako smo sat i po pre finala imali i polufinale, uspeli smo da se sačuvamo. Ostalo je dovoljno snage za dobru trku. Bio mi je potreban ovakav rezultat, dugo sam čekao ovo.
Marko Dragosavljević je šesti sprinter na planeti. Finale discipline K-1 200 je završio u vremenu 35.806 sekundi. Novi svetski šampion u najbržoj olim-pijskoj disciplini je Španac Karlos Garote (35.259), drugi je bio Litvanac Ar-turas Seja (35.366) a treći Rus Jevgenij Lukancov (35.512).
Biljana Relić je u jednosedu na 200 metara takmičenje završila četvrtim mestom u B finalu – 41.728.
Četverac na 500 metara u sastavu Dejan Pajić, Ervin Holpert, Simo Boltić i Strahinja Stefanović je bio sedmi u B finalu rezultatom 1:26.519.
Zavesu je, za srpskim timom na ovom takmičenju spustila Kristina Bedeč. U trci discipline K-1 5000 bila je konurentna za odličje sve do petog, od sedam krugova. Hrabro je naša kajakašica ušla u jednu krivinu sa još šest takmičarki koje su činile vodeću grupu. Došlo je do sudaranja, Bedečova je izgubila poziciju. Kroz cilj je prošla u vremenu 24:37.829.