Prve pripreme za takmičarsku sezonu 2018. godine počele su danas, na Adi Ciganliji u Beogradu, okupljanjem reprezentativnih takmičara i članova stručnog tima u prostorijama Kajakaškog saveza Srbije. Pozvano je 17 takmičara i to: Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić, Ervin Holpert, Stefan Vekić, Vladimir Torubarov, Marko Dragosavljević, Nebojša Grujić, Marko Novaković, Dragan Hančovski, Bojan Milinković, Simo Boltić, Milica Starović, Olivera Moldovan, Nikolina Moldovan, Kristina Bedeč i Biljana Relić.

Naše najbolje kajakaše i kajakašice pozdravili su selektor svih selekcija Bora Sibinkić, sekretar KSS Milan Kapelan i treneri reprezentacije Ognjen Filipović i Uroš Pavlović. Oni su ujedno najavili početak dvonedeljnog trenažnog programa, kao uvertiru u novi takmičarski ciklus.

Posle jednomesečne pauze, moramo da se fokusiramo na pripreme i odredimo prioritete – istakao je selektor Sibinkić. – Ova sezona je specifična, pošto imamo EP u Beogradu, od 8. do 10. juna, a osam nedelja kasnije učestvujemo na Svetskom prvenstvu. Najverovatnije ćemo se takmičiti i na Mediteranskim igrama, dok će mlađim reprezentativcima u kalendar biti ubeležena i takmičenja za juniore i mlađe seniore. Ove godine okupili smo se nešto ranije nego prošle, i čeka nas dug period koji će trajati do kraja avgusta iduće godine i završetka takmičarske sezone.

Selektor Sibinkić dodao je i da je vrlo zadovoljan učinkom naših reprezentativaca u prethodnoj sezoni. Osvojene su tri medalje na Svetskom prvenstvu u Račicama, jedna zlatna i dve bronzane, dok je sa Evropskog prvenstva naš tim doneo dva srebrna i jedno bronzano odličje. Istorijski uspeh ostvario je i kajakaški podmladak reprezentacije Srbije, pa su tako na SP za juniore i mlađe seniore osvojene četiri medalje, dok je na EP u istim starosnim kategorijama osvojeno čak devet medalja!

Sve ono što smo eventualno propustili da uradimo, pokušaćemo da ispravimo, a ono što smo dobro radili nastavićemo da činimo istim tempom. Na reprezentativne pripreme pozvali smo i nove, mlade članove, koji su u 2017. godini veslali finala ili bili visoko plasirani u B finalima prvenstva sveta i Evrope. Tako ćemo ubuduće imati dosta prostora za kalkulacije, kojima ćemo, uz poštovanje plana i programa treninga, pokušati da napravimo jedan moćan tim. Među novim takmičarima ima izvanrednih potencijala, koji mogu po svemu da se mere sa dosadašnjim reprezentativcima. Povećanjem konkurencije pravimo novi kvalitet od kog možemo očekivati najveće domete.

O eventualnim izmenama posada i disciplinama koje će takmičari veslati u idućoj sezoni selektor se nije izjašnjavao, ali je naglasio da će poseban motiv za sve reprezentativce biti nastup pred domaćom publikom na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

–  Na nastup u Beogradu gledamo kao profesionalci koji na svakom prvenstvu žele da se izbore za što bolje plasmane. Nadam se da će taj dodatni motiv, koji podrazumeva takmičenje na domaćem terenu, doprineti rezultatima, a ne oduzeti od njih. Što se tiče posada i disciplina, nova je sezona i nov početak. Krajem godine predaću plan i program učešća nacionalnih selekcija na takmičenjima koja slede, a biće definisan i plan ulaska u nacionalni tim. Zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu koji podržavaju naš savez, ne sumnjam da ćemo sa logističke strane imati sve što nam je potrebno. A mi rezultatima to poverenje opravdavamo.