Selektor kajakaške reprezentacije Srbije, Miroslav Rodić, odredio je sastav nacionalnog tima, kao i posade za učešće na prva dva Svetska kupa, u Duisburgu (Nemačka) i Račicama (Češka).

Duisburg

Na premijernom takmičenju nove kajakaške sezone u Svetskom kupu koje će se održati u Dusiburgu od 17. do 22. maja Srbiju će predstavljati sledeće posade:

Muške posade:

K1-1000 Dejan Pajić

K1-200 Marko Dragosavljević

K1-200 Bojan Milinković

K2-1000 Marko Tomićević / Milenko Zorić

K2-1000 Simo Boltić / Vladimir Torubarov

K2-200 Nebojša Grujić / Marko Novaković

K4-1000 Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić, Vladimir Torubarov

K4-200 Nebojša Grujić / Bojan Milinković / Marko Dragosavljević / Marko Novaković

Ženske posade:

C1-200 Nikolina Mijušković

C2-500 Nikolina Mijušković / Nikolina Milić

K2-500 Nikolina Moldovan / Olivera Moldovan

Celoj reprezentaciji, izuzev dela ženske ekipe (Starović –Ružičić) ovaj svetski Kup će poslužiti kao prva proba. Praktično ćemo da vidimo gde smo u ovom trenuktu u odnosu na najkvalitentije takmičare iz celog sveta. Trke u Nemačkoj nama će značiti kao provera za prvenstvo Evrope u nekoliko disciplina, u kojima nismo sigurni za sastav posada, konkretno u muškom četveracu. Istovremeno ovaj svetski kup će poslužiti da dobijemo posadu u disciplini k-2 1000 koja ide u Rio“, naglasio je selektor nacionalne kajakaške selekcije.

Olimpijske kvalifikacije

U Duisburgu se pre samog takmičenja Svetskog kupa takođe održavaju i dodatne evropske kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Srpska kajakaška reprezentacija, prošle godine na Prvenstvu sveta u Milanu izborila je deset olimpijskih normi, a ove godine u Duisburgu još dvoje srpskih predstavnika imaju šansu da obezbede učešće na Igrama u Brazilu.

U kanuu jednokleku na 1000 metara mesto u olimpijskom timu Srbije pokušaće da obezbedi naš najbolji kanuista, Strahinja Mladežić, dok će u kajaku jednosedu na 500 metara vizu za Rio pokušati da izbori Kristina Bedeč.

Kup Srbije kao izborna kontrola pokazao je da imamo dobra dva takmčara za predstojeće dokvalifikacije. Fantastično izdanje Kristine Bedeč uliva nam optimizam i po meni ona ima velike šanse da ostavri normu za Olimpijske igre. Kod kanuista je nešto veća i ozbiljnija konkurencija. Strahinja Mladežić je kroz kontrolu i treninge pokazao da ima određen potencijal. Prema svemu što smo videli do sada, smatram da je blizu same norme“, zaključio je selektor Rodić.

Parakajakaši

Osim dodatnih evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre, u Duisburgu se održava i Svetsko prvenstvo za parakajakaše, na kojem će takođe biti moguće da se obezbede vize za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Srpski kajak imaće dvojicu predstavnika: Vuka Radovanovića u kategoriji KL2 i Arsena Arsenovića u kategoriji KL3. Sve trke u konkurenciji parakajakaša veslaju se na 200 metara.

Račice

Svetski kup u Račicama koji se održava od 27. do 29. maja, reprezentaciji Srbije poslužiće kao izborna kontrola za sastav nacionalnog tima na Šampionatu Evrope, ali i kao prva izborna kontrola za sastav posada koje će učestvovati na Olimpijskim igrama.

Takmičenje u Češkoj predstavlja izbornu kontrolu za Evropsko prvenstvo i OI u nekoliko disciplina, pre svega u jednosedu na 200 i na 1000m i u ženskom dvosedu na 500m. Pored njih imaćemo još nekoliko posada za prvenstvo Evrope kao generalnu probu“, poručuje selektor kajakaša.

Za takmičenje u Račicama, selektor Rodić odredio je sledeće posade:

Muške posade:

K1-1000 Dejan Pajić

Marko Tomićević

K1-200 Marko Dragosavljević

Marko Novaković

K1-500 Vladimir Torubarov

K2-1000 Milenko Zorić / Simo Boltić

K2-200 Nebojša Grujić / Marko Novaković

K4-1000 Marko Tomićević / Milenko Zorić / Simo Boltić / Vladimir Torubarov

Ženske posade:

K1-500 Dalma Ružičić-Benedek

Milica Starović

C1-200 Nikolina Mijušković

C2-500 Nikolina Mijušković / Nikolina Milić

K2-500 Milica Starović / Dalma Ružičić-Benedek

Nikolina Moldovan / Olivera Moldovan

Šampionat Evrope održaće se od 24. do 26. juna u Moskvi.