Ukupno 37 čamaca marke “Nelo” i 20 kajakaških ergometara Kajakaškom savezu Srbije svečano je danas uručio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, u okviru nagrade za uspehe na prošlogodišnjem svetskom i evropskom prvenstvu, te osvojenih šest odličja u seniorskoj konkurenciji. Rekordnu nabavku, koja je dodatno obogatila “flotu” KSS, čine dva kanua jednokleka, dva dvokleka, jedan parakajakaški čamac i 16 kajaka jednoseda, uz ranije dostavljene grupne čamce. 

Nove čamce, najnovije serije, primio je predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović. On se zahvalio ministru Udovičiću, istakavši da su rezultati kajakaša iz godine u godinu sve bolji, te da, zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sporta, tek treba očekivati najviše domete

– Ovi čamci pristigli su u pravom trenutku i omogućiće našim takmičarima da se adekvatno pripreme, kako za Evropsko prvenstvo u Beogradu, koje će biti održano u junu, tako i za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – rekao je Nišović. – Izrazito smo zahvalni Vladi i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, i, naravno, Ministarstvu omladine i sporta, koje je prepoznalo i davalo pozitivne impulse predsedniku i predsednici Vlade da je kajak sport u koji vredi ulagati. Gotovo svi akteri nezapamćenih uspeha srpskog kajaka sada su oko mene, i upravo su oni zaslužni za to što je u hangaru, u domu kajakaša, sada najveći broj čamaca u istoriji našeg sporta. Napomenuću samo uspehe Marka Tomićevića i Milenka Zorića (nezvaničnih rekordera na svetskim prvenstvima u disciplini kajak dvosed na 1.000 metara), Milice Starović, Nebojše Grujića i Marka Novakovića…

Predsednik KSS dodao je i da su prošlogodišnja ostvarenja proistekla iz kontinuiranog višegodišnjeg rada i zalaganja, te da je za kajakaški sport u našoj zemlji nastupilo “zlatno doba”.

– Veoma smo zadovoljni smerom u kojem se kajak kreće poslednjih nekoliko godina – ocenio je Nišović. – Imamo veliki broj kvalitetnih takmičara u grupnim i pojedinačnim disciplinama, sa njima se radi stručno i kvalitetno, a tome, uz Ministarstvo omladine i sporta, svesrdno doprinose i Olimpijski komitet Srbije i Grad Beograd, kao i JP “Ada Ciganlija”. Podrška koju dobijamo od ovih institucija od nemerljivog je značaja, budući da, kako je to slučaj i u većini drugih zemalja, u ovom sportu nije lako pronaći sponzore. 

Milenko Zorić, olimpijski vicešampion i svetski šampion u kajaku dvosedu na 1.000 metara, izrazio je zahvalnost za dosad neviđenu nabavku sportske opreme, ujedno iskoristivši priliku da pozove javnost i medije da pruže podršku sportistima na Evropskom prvenstvu koje će biti održano u Beogradu od 8. do 10. juna. Kako je obećao, upravo u čamcima sa oslikanom državnom zastavom, reprezentativci će pokušati da osvoje što veći broj medalja. 

Prisutnima se obratio i ministar Vanja Udovičić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiteta u evropskom i svetskom kajakaškom vrhu, i uspeha koji se sada već „podrazumevaju“.

Možemo reći da su nas kajakaši razmazili. Nekada smo to pričali za druge sportiste i druge sportove, ali je sada osvajanje medalja na velikim evropskim i svetskim šampionatima minimum koji se od naših kajakaša očekuje i to breme nije lako nositi.  Ipak, oni su u prethodne četiri godine pokazali da su heroji srpskog sporta, da su motiv mnogim mlađim generacijama i našoj deci, ali i da su idoli celokupnoj naciji. Lako je ostvariti rezultat, ali je teško odbraniti ga i konstantno obarati sopstvene rekorde – rekao je Udovičić.

Ministar omladine i sporta naglasio je značaj investiranja u sportiste, istakavši da danas naši kajakaši imaju najbolje moguće uslove za treniranje.

– Da bismo razmišljali o budućim generacijama i da bismo mogli da idemo u korak sa velikim kajakaškim svetskim silama neophodno je danas razmišljati o ulaganju u naš kajak, o ulaganju u opremu i sportske rekvizite, ali i u sam kvalitetan rad sportista. Možemo reći da danas kajakaši sami prave svoje programe i treniraju u bilo kom delu sveta gde oni to zahtevaju, sa sparing partnerima koje oni traže. Oni ovde imaju najbolje uslove za pravljenje sjajnih rezultata. Ova donacija demonstrira koliko razmišljamo o budućnosti, koliko su sportisti zaslužili ovakav tretman, ali danas pokazujemo i koliko želimo da razvijemo kajak, koliko želimo da proširimo kajak bazu i kajak porodicu, i koliko želimo već danas da stavimo na sebe jos veće breme da osvojimo još više medalja.

Osvrnuvši se na uspešnu realizaciju Svetskog kupa i Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore na Adi Ciganliji prošle godine, Udovičić je poručio da je Srbija lider ne samo u sportu, već i u organizaciji velikih međunarodnih takmičenja. 

– Ove godine bićemo domaćini Evropskog prvenstva, očekujemo preko 1.000 sportista. Želimo da podignemo sportski turizam, da otvorimo vrata Srbije, da drugi strani sportisti i strani građani dođu u Srbiju i dožive čuveno srpsko gostoprimstvo. Čestitam na svim velikim rezultatima ovim sjajnim sportistima, očekujem, s pravom, još bolje rezultate, a pokazali ste da ste veliki svetski šampioni i da umete da se nosite sa takvim pritiskom – zaključio je Udovičić.

Uručenju čamaca i ergometara prisustvovali su još i državni sekretari Predrag Peruničić i Darko Stanić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta mr Goran Bojović, direktorka Antidoping agencije RS Milica Vukašinović-Vesić i direktor JP Ada Ciganlija Robert Đukić. Svečanost su uveličali i mnogobrojni srpski reprezentativci u kajaku i kanuu u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.