Na programu Evropskih univerzitetskih igara, koje će se ove godine održati od 15. do 27. jula u Koimbri u Portugalu, gde se ujedno nalazi i najstariji portugalski univerzitet, prvi put će se ove godine naći i kajak i kanu. Kajakaške discipline biće upriličene u obližnjem Montemor-o-Velju, gde nas očekuje i ovogodišnje svetsko prvenstvo.

Kajak i kanu biće novina četvrte edicije Evropskih univerzitetskih igara, i u program se uvodi kao 13. sport. Prva dva takmičenja održana su u Kordobi (Španija) i Roterdamu (Holandija) i njihov program obuhvatao je deset sportova, dok je treće izdanje, održano u Rijeci (Hrvatska) obuhvatalo čak 21 sport (osam obaveznih sportova, demonstracione sportove, 11 opcionih sportova i sportove za studente sa invaliditetom).

Osim u kajaku i kanuu na mirnim vodama, evropski studenti takmičiće se i u badmintonu, košarci, basketu 3 na 3, fudbalu, futsalu, rukometu, džudou, veslanju, ragbiju, stonom tenisu, stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, tenisu i odbojci. Očekuje se da će učestvovati oko 4.500 sportista sa 300 univerziteta iz 40 zemalja.

Sledeće Evropske univerzitetske igre održaće se 2020. godine u Beogradu.

 

Više informacija na: http://www.eug2018.com/.