Prva izborna kontrola za sastave seniorske i juniorske reprezentacije za učešće na Svetskim kupovima u seniorskoj i za Evropsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji održana je na stazi u Segedinu.

Najveća konkurencija bila je među kandidatima za muški seniorski tim u jednosedima na 200 i 500 metara.

U najkraćoj disciplini prvo mesto osvojio je Marko Dragosavljević koji je 200 metara izveslao za 35.03 sekunde. Drugi je kroz cilj prošao Marko Novaković (35.16), dok je treće mesto pripalo Nebojši Grujiću (35.68).

U muškoj trci u jednosedima na 500 metara pobedio je Marko Dragosavljević koji je deonicu izvezao za 1 minut i 40.97 sekundi. Drugi je kroz cilj prošao Vladimir Torubarov sa 2 stotinke zaostatka. Treće mesto zauzeo je Nebojša Grujić (01:41.65).

Velika borba vođena je i u konkurenciji dama. Prvo mesto u jednosedu na 200 metara osvojila je Milica Starović u vremenu 41.13 sekundi. Druga je kroz cilj prošla Nikolina Moldovan sa 54 stotinke zaostatka. O trećem mestu odlučivao je foto-finiš u kojem je treća pozicija pripala Kristini Bedeč (42.21), dok je Biljana Relić morala da se zadovolji četvrtim mestom, sa jednom stotinkom zaostatka. Milica i Nikolina zauzele su prve dve pozicije i u trci jednoseda na 500 metara.

Prva dva mesta u jednosedu na 1000 metara zauzeli su Marko Tomićević i Dejan Pajić. U dvosedu na istoj deonici prva dva mesta pripala su posadama Marko Tomićević – Milenko Zorić i Dejan Pajić – Ervin Holpert.

Prema kriterijumima za sastav nacionalnih timova, na prvoj pozivnoj kontroli u svakoj disciplini veslana je samo po jedna trka, a po dve prvoplasirane posade iz svake trke izborile su mesto u nacionalnom timu.

Prvo veliko međunarodno takmičenje na kojem će učestvovati srpski seniorski tim je 2. Svetski kup koji se poslednjeg vikenda maja održava u Segedinu. Posle toga naši seniori se, zajedno sa takmičarima iz 56 zemalja sele u Beograd, gde će se od 1. do 4. juna na Savskom jezeru na Adi Ciganliji održati završni, 3. Svetski kup.

Rezultate izborne kontrole možete pronaći klikom ovde.