FERENC HAMPAMER FERIKA

Brojne trofeje sakupio je u zemlji i inostranstvu kao kajakaš i kao trener. U alalnima kajakaškog sporta ostaće zapisano da je kajak klub „Ivo Lola Ribar“ iz Zemuna za 15 godina trenerskog rada pod njegovom palicom u periodu od 1971. do 1986. godine osvojio 10 puta naslov prvaka države u seniorskoj i 13 puta u juniorskoj kategoriji.

Bio je zaljubljenik u kajak, a prve korake u ovom sportu načinio je 1957. godine u Zrenjaninu gde je rodjen 1944. godine. Počeo je da vesla sa 13 godina. Prošao je sve faze takmičenja od pionira do seniora, osvojivši titule u svakoj kategoriji. Bio je najbolji junior Jugoslavije 1960, 1961. i 1963. godine. Nosilac je seniorske titule prvaka države u osam navrata. U svojoj sportskoj karijeri 25 puta je obukao dres sa državnim grbom. Najznačajni rezultat ostvario je na prvenstvu Sveta za juniore i mladje seniore 1963. godine u Jajcu, kada je osvojio bronzanu medalju u discplini k-1 500m i srebro u dvosedu na istoj deonici.

Sa trenerskim pozivom počeo je da se bavi 1971.godine, ali je uporedo nastupao kao i takmičar. 1978 godine oprostio se od takmičarskog kajaka i suvereno zaplovio u trenerske vode. Kruna rada i najveći domet svakog trenera je osvajanje zlatne Olimpijske medalje. Imao je tu sreću da je baš njegov rad krunisan i takvim znamenjem, osvajanjem zlatne i srebrne Olimpijske medalje Mirka Nišovića 1984. godine u Los Anđelesu.

Ferenc Hampamer Ferika bio je nosilac nacionalnog sportskog priznanja, za uspehe koje je postigao sa svojim takmičarem Mirkom Nišovićem. Nosilac je diplome na višoj trenerskoj školi u Beogradu, osnivač kajak kluba Begej u Zrenjaninu.

Ti sportska kajakaška veličino, sa Begeja i grada Zrenjanina, pre 40 i nešto leta u Zemun došeta. U kajak klubu Ivo Lola Ribar postao je svetska vedeta. Do najvećih juniorskih i seniorskih veličina stigao. Njegov trenerski rad u Olimpijskog pobednika Mirka je ugradio. On je jedan od onih zemunskih sportskih veličina, koji imaju zvanje zaslužnog sportiste svih vremena“.

Odlomak iza knjige „112 priča u stihu“ autora Pravdoljuba Bubana Petrovića.

Veliko sportsko i ljudsko srce našeg dragog Ferike, najuspešnijeg kajakškog trenera svih vremena, čoveka koji je celog sebe dao kajaku prestalo je da kuca u 72. godini života u četvrtak 9. septembra 2016.g. Ferenc Hampamer biće sahranjen u Zemunu na gradskom groblju u četvrtak 15. septembra u 14 časova. Prethodno će se, istog dana u 12 časova održati komemoracija u prostorijama Kajak kluba Zemun.

Kajakaški savez Srbije ovom prilikom iskazuje duboko saučešće porodici Ferenca Hampamera i veliku zahvalnost za sve učinjeno