U Beogradu, u petak 8. juna, počinje Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Trke prvog dana takmičenja počinju u 9.00 časova. Prepodnevni program je rezervisan za kvalifikacije na 500 i 1.000 metara, popodne se nastavlja u istom ritmu pa slede polufinala.

Od srprskih posada, prvi na vodu izlazi muški četverac na 500 metara.

– Verovatno će najteže zadatke na Evropskom prvenstvu da imaju četverci jer su u obe konkurencije skoro svi čamci konkurentni za odličja – kaže Bora Sibinkić, selektor reprezentacije Srbije. – Naše posade su dobro pripremljene i verujemo da mogu da obezbede mesta u finalima. Nezahvalno je da se bilo šta prognozira, a naročito kada trke još nisu ni počele.

Ono pto raduje sve u stručnom timu Srbije je raspoloženje u timu.

– Svi naši takmičari su odlično pripremljeni za ovo Evropsko prvenstvo. Što je najvažnije, svi su zdravi. Odatle poroizilazi dobra atmosfera koja će, nadamo se, da se odrazi i na rezultate.

Selektor je sa svojim saradnicima tokom treninga na Savskom jezeru da na delu vidi konkurenciju.

– Svi koji nešto znače u evropskom kajaku, došli su u Beograd. Ovo je takmičenje za koje svi tempiraju formu. Nema mesta za kalkulacije i isprobavanja.

Srpski kajakaši dobro znaju šta da očekuju od Regatne staze na Adi.

– Treniramo često u Beogradu, nedvano smo proveli tri nedelje ovde. Domaćini smo, i učinićemo sve da to pretvorimo u plus za nas. Prisutna je pozitivna trema. Očekujemo podršku sa tribina uz koju će takmičarima da bude lakše.

Selektor Sibinkić se odlučio da u tim uvrsti i plejadu mladih takmičara.

– Za njih je ovo uvod u seniorski kajakaški svet. Rezultatima, radom i ponašanjem na treninzima, ali i van njega, zaslužili su priliku da učestvuju na ovako značaknom takmičenju. Nemaju nikakav pritisak, ovo im je ogromno iskustvo za sve štoih čeka u daljoj sportskoj karijeri.

 

SATNICA ORLOVA – PETAK 8. JUN

 

10.05     kvalifikacije, K-4 500: V. Torubarov, D. Pajić, E. Holpert, S. Vekić

10.15     kvalifikacije, K-4 500: N. Moldovan, K. Bedeč, M. Starović, M. Dostanić

10.44     kvalifikacije, K-2 1000: M. Dostanić, K. Bedeč

11.12     kvalifikacije, K-2 1000: M. Tomićević, M. Zorić

11.32     kvalifikacije K-1 500: Bojan Zdelar

12.07     kvalifikacije, K-1 500: Milica Starović

14.07     kvalifikacije, K-4 1000: A. Džombeta, N. Rasulić, D. Hančovski, M. Subotić

14.20     kvalifikacije, K-2 500: N. Moldovan, O. Moldovan

14.45     kvalifikacije, K-2 500: S. Boltić, S. Stefanović

 

U zavisnosti od plasmana u kvalifikacijama biće poznato da li posade idu direktno u finale, polufinale ili završavaju takmičenje.