Posle bezmalo 6 nedelјa provedenik u Turskom Beleku naši najbolјi reprezentatici, u svetlu novonastalih okolnosti, bezbedno su se vratili u Srbiju.

Savez je od početka priprema, još u februaru pratio situaciju i bio na stalnoj vezi sa Olimpijskim komitetom Srbije i reprezentacijom u Turskoj.

Kada je uvedeno vanredno stanje u državi, procena je bila da je reprezentacija koja se pripremala za dokvalifikacije za OI i na kraju sam odlazak u Tokio u datom trenutku najbezbednija u Turskoj, gde su praktično bili izolovani u hotelu i skoncentrisani na trening. Lepo vreme i izvanredni uslovi uticali su na to da naši najbolјi sportisti preveslaju preko hiljadu kilometara. O tom periodu selektor reprezentacije dr Pavle Jovanov ima samo reči hvale:

-Smatram da smo uspešno realizovali veslačke pripreme u Turskoj, poput prethodnih priprema na Rogli, Jahorini i u Trebinju koje su sve služile kako bi se naš tim što bolјe pripremio za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.  Bez obzira na pomeranje Igara za narednu godinu, verujem da će predan rad čitave ekipe tokom proteklih priprema dobiti epilog na nekom međunarodnom takmičenju ove godine, a da će svakako značiti i za pripreme za narednu godinu i učešće naše ekipe na Olimpijskim igrama. Pomeranje Igara nam daje više vremena da se pripremimo i za osvajanje dodatnih kvota za učešće.

Ipak misli su im bile usmerene na svoje najbliže u domovini i nisu mogli da sakriju zabrinutost. Kada je u Turskoj došlo do pogoršanja situacije u smislu širenja konronavirusa, najave da se zatavaraju hoteli otkazuju tamičenja, više nije imao smisla boravak na primorju. Savez je reagovao ekspresno. Povratak je  realizovan na najbrži i najbezbedniji način.

-Nije bilo realno da ekipa i dalјe bude u Turskoj. Reagovali smo brzo. Uz konsultacije sa Ministarstvom omladine i sporta, Olimpijskim komitetom Srbije, konzulom u Istanbulu Ivanom Pejović  i ambasadom u Ankari smo iskoristili priliku da im obezbedimo mesto u avionu. Početkom aprila se zatvara hotel u kom su boravili u Antaliji. Takođe, poklopila se i odluka o odlaganju Olimpijskih igara-zaklјučuje predsednik Saveza Mirko Nišović.

Odluka o povratku je delom racionalna, a delom i iznuđena.U Beleku je počelo sve da se „gasi“. Polako se prazne i zatvaraju hoteli, restorani, prodavnice i bilo je jasno je da će uskoro sve da stane. Do sada, mere nisu bile stroge, ali sve je išlo ka tome, jer su bile sve veće restrikcije.

-Sve dosadasnje pripreme i briga o reprezentaciji je bila realizovana od strane pre svega Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Kajakaskog saveza Srbije na čemu sam im zahvalan ja kao i sportisti-naglašava selektor.

Komplenta oprema, čamci i vesla ostali su u Turskoj. Savez će organizovati transport, kada se smiri situacija sa pandemijom.

Povratak u Srbiju  je promenio mnogo stvari. Reprezentatvcima  preostaje da čekaju  da sve ovo prođe. Mnogo će zavisiti od kalendara Svetske i Evropske federacije. Sportisti  su u  novonastalim okolnostima prinuđeni na samoizolaciju. Generalno, kajakaši ne mogu na vodu.

-U narednom periodu nam svima predstoji period samoizolacije i lično mislim da su kajakaši odgovorni sportisti koji svojim primerom pokazuju da je moguće trenirati i u samoizloaciji i poštovato sve mere neophodne da se pandemija koja je zahvatila čitav svet više ne širi i pobedi-na glas razmišlјa selektor i zaklјučuje- Apelujem na sve sportiste da ostanu u svojim domovima, pronadju kreativne načine da treniraju u njima i zadrže vedar duh. Verujem da trenutna situacija neće trajati dugo i da će svi ubrzo nastaviti sa veslanjem.